Het is vrijdagavond zeven uur. Ik sta in de keuken en til het deksel van de pan op. Naast mij staat een schaal met vers gesneden patat. Als ik de eerste lading uit de pan haal en in de schaal doe, denk ik aan hem. Mijn vader kookte nooit behalve als we patat aten. En dan stond ik dicht in de buurt om te kijken. De voorgebakken patat in de schaal riepen me toe. Nu begrijp ik waarom ik ze niet mocht eten. En toch…
Stiekem pak ik een voorgebakken patatje uit de schaal en
steek het in mijn mond. De smaak van vet verspreid zich over mijn tong en tegen
mijn gehemelte. Het frietje is slap en de eerste keer in de pan heeft het zich
alleen maar helemaal volgezogen met de olie. Hij heeft gelijk, eigenlijk zijn
ze helemaal niet lekker, maar voor mij overheerst de smaak van het verleden.
Als ik mijn ogen sluit, lijkt het alsof ik weer een jaar of 10 ben en naast
mijn vader in de keuken sta.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten